Werkstraf voor liegende wethouder

De rechtbank acht de oud-wethouder schuldig aan valsheid in geschrifte»
De rechtbank acht de oud-wethouder schuldig aan valsheid in geschrifte ANP

Een oud-wethouder van de gemeente Gemert-Bakel is veroordeeld tot 120 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf. De rechtbank acht hem schuldig aan valsheid in geschrifte.

Harrie Verkampen (CDA) was in 2009 wethouder toen hij een ambtenaar een brief liet schrijven waarin ten onrechte stond dat de gemeente een bouwvergunning had verleend aan een champignonkwekerij. Hij wilde de betrokken ondernemers aan een subsidie helpen.

Volgens de rechtbank in Den Bosch heeft Verkampen de integriteit van het openbaar bestuur in diskrediet gebracht. Als verzachtende omstandigheid geldt dat hij niet uit was op persoonlijk gewin en geen tegenprestaties vroeg aan de ondernemers.

Voorkomen

Verkampen krijgt een voorwaardelijke straf opgelegd om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat. Hij is weliswaar geen wethouder meer, maar nog wel fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van de Brabantse gemeente.

De rechtbank sprak de ambtenaar die de brief schreef vrij. Ze kon volgens de rechter niet weten dat er leugens in stonden.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 237 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2493 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 902 keer afgespeeld

Meer video en audio