Diplomatieke rel dreigt over Yunus

De biologische moeder, met een oude foto van Yunus»
De biologische moeder, met een oude foto van Yunus NOS

Door correspondent Bram Vermeulen

Nederland en Turkije stevenen af op een diplomatieke rel over de opvang van Turkse pleegkinderen bij Nederlandse gezinnen. Aanleiding is de kwestie van de 9-jarige Yunus, die door jeugdzorg bij een lesbisch ouderpaar in Den Haag is geplaatst.

Volgende week komt de Turkse premier Erdogan op bezoek in Nederland. Hij zal de kwestie waarschijnlijk ter sprake brengen. Turkije heeft het volste recht zich met de pleegzorg te bemoeien, zegt de voorzitter van de Turkse parlementaire commissie voor mensenrechten tegen de NOS.

"Net zoals onze westerse vrienden het recht hebben zich uit te spreken over ons, hebben wij het recht om te oordelen over de praktijken van onze westerse vrienden", zegt commissievoorzitter Ayhan Üstün in Ankara.

"De mensen over wie we het hebben, zijn onze burgers en behoren tot onze verwanten. Het zou niet juist zijn voor een land om niet over zijn eigen burgers te spreken."

Ondergedoken

De zaak kwam aan het rollen toen de moeder van de 9-jarige Yunus aan de bel trok. Yunus was uit huis geplaatst omdat jeugdzorg signalen had gekregen van ernstige verwaarlozing. Hij kwam bij een lesbisch stel terecht.

De moeder schakelde de Turkse autoriteiten in om haar zoon terug te krijgen. Vanwege alle ophef is het pleeggezin ondergedoken.

De Turkse mensenrechtencommissie benadrukt dat de Turkse bemoeienis verder gaat dan de zaak-Yunus. Voorzitter Üstün zegt zich te bekommeren om duizenden Turkse pleegkinderen in Nederland en andere Europese landen.

'Geen goede redenen'

"Het gaat hier niet alleen om lesbische ouders. Als de familie niet wil dat een kind wordt overgedragen aan een katholiek of joods gezin, dan moet dat gerespecteerd worden", zegt Üstün. "Als een ouder daar geen problemen mee heeft, dan hoeven we het daar ook niet over te hebben."

Volgens de commissie worden kinderen vaak zonder goede redenen weggehaald bij hun ouders. "Jeugdzorg neemt eerst het kind weg en zegt dan tegen de ouders: ga maar naar de rechter en vecht ervoor. Maar rechtszaken zijn duur en kosten veel tijd. De ouders hebben vaak de middelen niet en geven op."

Deel deze pagina

Video

De Turkse commissie voor mensenrechten vindt dat ze alle recht heeft zich te bemoeien met het lot van Turkse... kinderen die worden opgevangen bij Nederlandse pleeggezinnen. De voorzitter van de commissie, Aydin Ustün, zegt alle Turken in Nederland, eerste, tweede of derde generatie, te beschouwen als hun onderdanen.

 • Turkse mensenrechtencommissie over pleegzorg in NL

  De Turkse commissie voor mensenrechten vindt dat ze alle recht heeft zich te bemoeien met het lot van Turkse... kinderen die worden opgevangen bij Nederlandse pleeggezinnen. De voorzitter van de commissie, Aydin Ustün, zegt alle Turken in Nederland, eerste, tweede of derde generatie, te beschouwen als hun onderdanen.

 • Asscher: bemoeienis Turkije affaire-Yunus ongepast

  Vicepremier Asscher vindt de bemoeienis van Turkije met de affaire-Yunus ongepast. Dat zei hij op de... persconferentie na afloop van de ministerraad. Volgens een Turkse parlementaire commissie hebben de Turken alle recht zich met de pleegzorg te bemoeien. De kwestie is actueel door de commotie over de Turkse jongen Yunus.

 • Commotie over de Turkse jongen Yunus

  Waar bemoeit Turkije zich mee? Dat vraagt het kabinet zich af. Nederland vindt het ongepast en aanmatigend... dat de Turken zich druk maken over de opvang van het 9-jarige jongetje Yunus. Hij woont al jaren bij lesbische pleegmoeders, nadat zijn biologische moeder hem had verwaarloosd. Yunus en zijn pleegmoeders zijn inmiddels ondergedoken. Door alle ophef en publiciteit is hun situatie thuis niet meer veilig, denkt Bureau Jeugdzorg.

 • Bram Vermeulen over de kwestie Yunus

  De Turkse regering wil invloed op alle Turkse pleegkinderen in Nederland.

Video en Audio

Meer video en audio