NMa: acties besparen gezin 33 euro

Geld»
Geld Donald Townsend / Flickr / Creative Commons 2.0 by nc-sa

Acties van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hebben de samenleving vorig jaar 251 miljoen euro opgeleverd, oftewel 33 euro per huishouden. Dat blijkt volgens de kartelwaakhond uit een analyse van de jaarcijfers (.pdf). Het bedrag is berekend onder meer op basis van het effect van NMa-besluiten op prijzen.

In negen gevallen legde de NMa vorig jaar boetes op. Zo werden in de agrarische sector kartels in de paprika- en zilveruitjesteelt beboet. Ook kreeg onlangs een taxikartel in de regio Rotterdam een boete. De boetes leverden samen 36,5 miljoen euro op.

Vergelijken

De NMa had vorig jaar extra aandacht voor de zorg, de financiële en zakelijke dienstverlening en de transportsector. In de zorg werden acht fusies beoordeeld, waaronder zeven van ziekenhuizen.

Op de website ConsuWijzer publiceerde de NMa een 'financieel besparingsoverzicht', waarin mensen aanbieders van financiële producten kunnen vergelijken.

Nieuwe organisatie

Het is voor het laatst dat de NMa een jaarverslag heeft gepubliceerd. Komende maand gaat de toezichthouder op in een nieuwe organisatie, de Autoriteit Consument & Markt. Daarin zitten ook de Consumentenautoriteit en de telecomwaakhond OPTA.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio