NOS NieuwsAangepast

'Franciscus won met 90 stemmen'

De Italiaanse krant Corriere della Sera zegt dat paus Franciscus tijdens het conclaaf 90 van de 115 kardinalen achter zich heeft gekregen. Dat betekent dat hij met een bijzonder groot mandaat werd gekozen; er was een tweederde meerderheid van 77 nodig.

Het is niet na te gaan of de cijfers van de krant kloppen. Het Vaticaan doet geen enkele uitspraak over het conclaaf. Omdat op lekken excommunicatie staat, zal ook geen enkele deelnemer het bevestigen. De Braziliaanse kardinaal Agnelo wilde alleen kwijt dat Franciscus "met meer dan genoeg" stemmen is gekozen.

Somber

Zonder in details te treden hebben enkele kardinalen inmiddels wel gesproken over de gang van zaken tijdens het conclaaf. Zo zei de Ier Sean Brady dat er zich na drie stemronden nog geen consensus had afgetekend. "Er bleven nog meerdere kandidaten over." Volgens kenners ging het toen tussen Bergoglio, de Italiaan Scola en de Canadees Ouellet.

Bij de vierde ronde begon de Argentijn Bergoglio uit te lopen. Volgens de Amerikaan O'Malley "leek dat zwaar op hem te drukken". O'Malley zegt dat de anders zo opgewekte Bergoglio nu somber leek. Als jezuïet had hij beloofd een dienende rol te spelen binnen de kerk. Hij zou daarom het leiderschap niet hebben geambieerd.

Tijdens de vijfde ronde klonk applaus toen er voor de 77ste keer 'Bergoglio' klonk bij het tellen van de stemmen. "Geen oog was meer droog" aan het einde van de telling, zegt kardinaal Dolan van New York.

Toen Bergolio om zijn 'accepto' werd gevraagd na de stemming, antwoordde hij: "Ik ben een zondaar, maar als ik verkozen word tot dit ambt, accepteer ik het."

Humor

Volgens Dolan ontdekten de kardinalen meteen dat Bergoglio zich anders zou opstellen dan zijn voorganger. Hoewel zijn stoel op een verhoging werd gezet zodat men zijn ring kon kussen, koos de nieuwe Franciscus daar niet voor. "Hij begroette ons op ons niveau."

Nadat Franciscus een tijdje had kunnen wennen aan het idee dat hij paus was geworden, kwam ook zijn gevoel voor humor weer terug. Tijdens het diner na het conclaaf schertste hij tegen de kardinalen: "Moge God jullie vergeven dat jullie mij hebben gekozen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl