NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Galaxy in hol van de leeuw

Samsung heeft zijn nieuwste topmodel smartphone, de Galaxy S4, gepresenteerd. Het toestel is het nieuwste wapen van het Zuid-Koreaanse bedrijf in de concurrentie met de iPhone van Apple. Het was dan ook niet toevallig dat de presentatie in New York was, in de Radio City Music Hall, vlak bij de grootste Apple Store van de stad.

De nieuwste Galaxy is dunner en lichter dan het vorige type, de SIII. De omvang is hetzelfde, maar het nieuwe toestel heeft toch een wat groter scherm (een diagonaal van 4,99 inch tegen 4,8 inch voor de SIII). Het verschil met het scherm van de iPhone (4,0 inch) is daarmee nog groter geworden.

Eyetracking

Meest bijzonder van het nieuwe toestel is dat het scherm in een aantal gevallen niet aangeraakt hoeft te worden. Zo reageert het toestel als een pagina wordt gelezen op oogbewegingen, het zogeheten eyetracking. Het toestel detecteert dat naar de onderkant van het scherm wordt gekeken en scrollt dan zelf door. Ook kan er worden gebladerd door het scherm niet aan te raken, maar er een 'swipende' beweging vlak boven te maken.

De Galaxy S4 heeft verder een camera van 13 megapixel en een krachtiger batterij dan zijn voorganger. Ook nieuw is dat er tegelijk een foto kan worden gemaakt met de camera aan de voor- en de achterkant. Iemand die ergens een foto van maakt, ziet in de hoek een klein fotootje van zichzelf.

Concurrentie

Samsung en Apple zijn in een bittere concurrentiestrijd verwikkeld op de markt voor smartphones. Beide bedrijven komen met enige regelmaat met nieuwe toestellen waarmee ze elkaar de loef proberen af te steken. Samsung heeft daarbij de laatste jaren enorm aan marktaandeel gewonnen.

In het derde kwartaal van 2012 was de Galaxy SIII voor het eerst de best verkochte smartphone ter wereld. In het vierde kwartaal, toen de iPhone 5 uit was, nam Apple het stokje weer over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl