NOS NieuwsAangepast

Monument voor busramp Lommel

In het Belgische Lommel is een monument onthuld voor de slachtoffers van busramp in Zwitserland gister een jaar geleden. Bij dat ongeluk kwamen vijftien kinderen van de Lommelse basisschool 't Stekske om het leven. Ook een leraar en een begeleider van de school kwamen om.

Het monument werd aan het begin van de avond onthuld. Het is een glazen sculptuur van de lokale kunstenaar Marcel Haccuria. Het beeld bestaat uit zeventien zuilen, een voor ieder slachtoffer. Ze staan op een sokkel in de vorm van de omtrek van Zwitserland.

Bergeijk

Op de sokkel staan ook elf stenen die moeten herinneren aan de andere overleden slachtoffers: zeven leerlingen van een school in het Belgische Heverlee, hun twee begeleiders en de twee buschauffeurs.

Eerder was er verontwaardiging in België omdat bij een monument in Zwitserland de namen van de chauffeurs werden weggehaald.

Bij het ongeluk met een Belgische bus in een tunnel in het Zwitsers Sierre kwamen 22 kinderen om het leven. Ze kwamen terug van een wintersportvakantie. Zeven kinderen hadden de Nederlandse nationaliteit. Een van hen, de 11-jarige Roma Daris, woonde in Bergeijk, in Nederland net over de grens bij Lommel.

Besloten kring

Gisteren was er al een herdenkingsplechtigheid bij de school in Heverlee in aanwezigheid van de Belgische premier Di Rupo. In Lommel herdachten familie en leerlingen van de school het ongeluk gisteren in besloten kring.

De oorzaak van het ongeluk is nog steeds onduidelijk. Binnen enkele weken verschijnt het eindrapport van het Zwitserse Openbaar Ministerie. Wel is al duidelijk dat de bus technisch in orde was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl