NOS NieuwsAangepast

Denktank: Syrische leger gehalveerd

De omvang van het Syrische leger is sinds het begin van de opstand zo'n twee jaar geleden gehalveerd.

Het Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS) zegt dat het aantal Syrische militairen is afgenomen van 220.000 naar 110.000 eind 2012. Dat schrijft de denktank in 'De militaire balans 2013', een overzicht van de militaire capaciteiten van alle landen.

Omgekomen

De afname komt volgens het IISS door deserteurs en doordat militairen die zijn omgekomen in de strijd. De groep onderzoekers schrijft dat het waarschijnlijk is dat de mogelijkheden van en de steun voor het regime van Assad verder zullen afnemen.

Van de overgebleven militairen zijn alleen de overwegend Alawitische speciale eenheden, de Republikeinse Garde en twee elite-tankdivisies zeker loyaal aan Assad, stelt de denktank. In totaal zou het om hooguit 50.000 militairen gaan.

Steun

Daarnaast krijgen de opstandelingen steeds meer steun, onder meer vanuit het buitenland. Wel zijn er volgens het IISS zorgen over het aantal opstandelingen, hun organisatiegraad, hun doel en de aanwezigheid van jihadisten.

De denktank schrijft dat Assad zich er van bewust is dat directe buitenlandse inmenging onwaarschijnlijk is zolang het regime geen grenzen overschrijdt zoals het gebruik van chemische wapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl