NOS NieuwsAangepast

Minister laat Inspectie inspecteren

Minister Schippers vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg zelf ook jaarlijks moet worden geïnspecteerd. Het oordeel van de visitatiecommissie moet steeds naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Onlangs constateerde de commissie-Sorgdrager dat er veel mis is bij de IGZ. Zo zou de behandeling van klachten te lang duren - vaak ruim een jaar - en zou de inspectie klagers niet altijd serieus nemen.

Eén van de grootste missers betrof de borstimplantaten van het merk PIP, die vaak niet deugden. De IGZ maakte daar volgens Sorgdrager geen goede risicoanalyse van.

'Bezem er doorheen'

Schippers wil de IGZ, die bijvoorbeeld ziekenhuizen bezoekt, nu zelf ook laten verrassen met onaangekondigde bezoeken. "Waarom zou de inspectie niet gevisiteerd mogen worden?", aldus de minister.

Ook op andere manieren gaat de bezem er sinds het verschijnen van het rapport-Sorgdrager behoorlijk doorheen, zegt Schippers. "De hele top bij de IGZ is vervangen, er is een managementlaag tussenuit gehaald, er zijn meer inspecties en er wordt minder vergaderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl