NOS NieuwsAangepast

Ban Ki-moon naar Vredespaleis?

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon komt deze zomer wellicht naar Den Haag voor de honderdste verjaardag van het Vredespaleis. De eigenaar van het gebouw, de Carnegie-stichting, en de Nederlandse regering hebben de VN-chef uitgenodigd.

In het Vredespaleis is onder meer het Internationaal Gerechtshof gevestigd, het hoogste juridische orgaan van de VN.

Algemeen directeur Steven van Hoogstraten van de Carnegie-stichting spreekt van een stevige uitnodiging en hoopt zeer dat Ban Ki-moon tijd kan vrijmaken voor een bezoek. "Wat wij weten is dat de secretaris-generaal daar wel rekening mee houdt, maar de officiële bevestiging hebben wij nog niet gekregen", zegt Van Hoogstraten.

Concert

De directeur hoopt dat in het voorjaar meer duidelijk is over de komst van Ban Ki-moon. De organisatie zou graag zien dat hij een toespraak houdt over de inspanningen van de VN om de rol van het recht in de wereld te bevorderen

De Carnegie-stichting is vernoemd naar de Amerikaanse staalmagnaat en filantroop Andrew Carnegie. Hij doneerde aan het begin van de 20e eeuw 1,5 miljoen dollar om de bouw van het Vredespaleis mogelijk te maken. Op 28 augustus 1913 werd het gebouw officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van onder anderen koningin Wilhelmina.

Om de honderdste verjaardag van het Vredespaleis te markeren hebben de Carnegie-Stichting en de gemeente Den Haag een feestprogramma opgesteld. De festiviteiten lopen van 28 augustus tot Wereldvredesdag op 21 september. Dan wordt het programma afgesloten met een concert in de tuin van het Vredespaleis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl