DNB: doorgaan met bezuinigen
Het einde van de malaise op de woningmarkt is in zicht, verwacht Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Hoewel hij naar eigen zeggen geen glazen bol heeft, denkt hij dat de bodem bijna is bereikt. "Het woonakkoord is daarbij erg belangrijk." Knot zei dat bij de presentatie van het jaarverslag van DNB.
De politiek moet wel doorgaan met bezuinigen en hervormen, waarschuwt hij: "Als we daar de komende jaren mee stoppen, ben je alles wat je dit jaar hebt gewonnen zo weer kwijt."
Consumentenvertrouwen
In tegenstelling tot het Centraal Planbureau denkt Knot niet dat het grootste probleem het consumentenvertrouwen is. "Het gaat om de bestedingen: wat geeft de consument uit. Dat is veel belangrijker voor de economie."
Volgens Knot komt het echte herstel uit het buitenland. "Pas als de export weer aantrekt, en die signalen zijn er, groeien de investeringen weer. En dat zal de consumentenbestedingen uiteindelijk weer op gang brengen."
Minder kredieten
Uit het jaarverslag blijkt verder dat bedrijven en huishoudens in Nederland het afgelopen jaar minder kredieten hebben gekregen. Banken in Nederland hebben een tekort aan kapitaal, waardoor het lastiger is om krediet te verstrekken. Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft daar last van. Die bedrijven krijgen steeds moeilijker een lening. Het is voor het eerst sinds 2002 dat de kredietverlening daalt.
Knot noemt het zorgelijk dat bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf minder kredieten krijgen. Kredietverlening is een belangrijke voorwaarde voor economische groei. Daarbij kan het MKB, anders dan grote bedrijven, voor een financiering nauwelijks ergens anders terecht dan bij banken.
Ook het aantal mensen en bedrijven dat een afwijzing kreeg voor een lening is sterk gestegen. Meer dan 30 procent van de kredietaanvragen werd afgewezen.