NOS NieuwsAangepast

'Keuze voor Franciscus is dubbel'

Theo Koster van het werkverband van de katholieke homo-pastores heeft een dubbel gevoel bij de keuze voor Jorge Bergoglio als paus. "Ik ben blij dat het een man met uitstraling is, die echt oog heeft voor mensen. Maar het is ook bekend dat hij het homohuwelijk een project van de duivel heeft genoemd."

Koster hoopt dat Franciscus' betrokkenheid bij mensen groter is dan zijn rechtlijnigheid in de kerkelijke leer.

Homohuwelijk

Argentinië stond in 2010 als eerste land in Latijns-Amerika het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht wettelijk toe. Ook mogen homostellen kinderen adopteren. Er was veel verzet tegen de wet, voornamelijk van kardinaal Bergoglio.

Hij riep in 2009 priesters in Buenos Aires op om te demonstreren tegen het homohuwelijk.

In een brief aan de kloosters schreef hij: "Laten we niet naïef zijn, we hebben het hier niet over een simpel politiek debat. Dit is druist vernietigend in tegen het plan van God".

Middeleeuws

De Argentijnse president Cristina de Kirchner noemde de visie van Bergoglio middeleeuws. Toch feliciteerde Kirchner haar landgenoot met zijn verkiezing tot paus. Ze zei hem hoog te achten en te respecteren.

Overigens hamerde Bergoglio er ook op homoseksuelen niet uit te sluiten. Tijdens de jaarlijkse voetenwassing voor Pasen koos hij er ooit voor aidspatiënten uit te nodigen, ondanks het stigma dat er op hen rust in de Zuid-Amerikaanse samenleving.

Respect

De woordvoerder van katholieke homoseksuelen is blij dat de nieuwe paus het belang voor respect voor homo's onderstreept. Koster vraagt zich wel af hoe ver dat respect gaat.

Koster zei eerder al dat hij graag een paus zou willen die het gesprek aangaat met homoseksuelen voordat er uitspraken worden gedaan over dit onderwerp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl