NOS NieuwsAangepast

Plasterk sust onrust gemeenten

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken probeert de onrust bij kleinere gemeenten over de fusieplannen van het kabinet weg te nemen. Het kabinet is bereid om te kijken of de financiële gevolgen van een gemeentelijke herindeling kunnen worden verzacht.

Ook benadrukt Plasterk dat de fusieplannen niet van bovenaf worden opgelegd. "Het uitgangspunt is dat gemeentelijke herindelingen van onderop tot stand komen," schrijft Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord van VVD en PvdA staat dat gemeenten met minder dan 100.000 inwoners op termijn moeten fuseren. Het kabinet denkt dat grotere gemeenten nodig zijn, omdat er steeds meer en complexere taken naar deze bestuurslaag worden overgeheveld.

Het kabinet heeft altijd benadrukt dat gemeenten niet gedwongen zullen worden te fuseren. Tijdens het debat over het regeerakkoord eind vorig jaar heeft premier Rutte dit nog expliciet gezegd.

Enquête NRC Handelsblad

Toch zijn veel gemeenten ongerust over de kabinetsplannen. Volgens een enquête van NRC Handelsblad is een overgrote meerderheid van de burgemeesters tegen het voorstel dat gemeenten op termijn meer dan 100.000 inwoners moeten hebben.

"We hebben altijd gezegd dat we het niet van bovenaf opleggen," zegt Plasterk tegen de NOS. "Gemeenten maken zich zorgen, dus ik wil het misverstand uit de wereld helpen."

In de brief aan de Kamer benadrukt Plasterk dat van onderop tot stand gekomen herindelingen "zeker zullen bijdragen aan het vergroten van de bestuurskracht van gemeenten". Iedere gemeente krijgt nu een vast bedrag van 400.000 euro. Bij een fusie lopen gemeenten dus geld mis, erkent Plasterk. Hij gaat met het ministerie van Financiën zoeken naar een oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl