NOS NieuwsAangepast

Akkoord Israëlische regering

In Israël is een akkoord gesloten over een nieuwe regering. De coalitiepartijen tekenen later vandaag de overeenkomst met premier Netanyahu.

In de coalitie zitten Likud van premier Netanyahu, de Toekomstpartij van politieke nieuwkomer Lapid, de ultranationalistische partij Het Joodse Huis van de populaire politicus Bennett en een kleine fractie onder leiding van de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Livni.

Voor het eerst zitten er geen ultra-orthodoxe joodse partijen in de coalitie. Premier Netanyahu heeft eerder wel met de ultra-orthodoxe joden samengewerkt, maar de nieuwe coalitie wil dat niet.

Dienstplicht

Het akkoord komt na weken onderhandelen. De partijen konden het vooral moeilijk eens worden over de verdeling van de ministersposten en de invulling van de dienstplicht. Ze hebben daar nu afspraken over gemaakt en ook hebben ze gezegd dat ze de lasten van de burgers eerlijk gaan verdelen.

Zo krijgen ultra-orthodoxe joden niet langer allerlei financiële vrijstellingen. Tot nu toe hoefden ze bijvoorbeeld geen of minder belasting te betalen. Ook werden ze vrijgesteld van de militaire dienstplicht, omdat de Israëlische regering vond dat ze hun leven al gaven door jarenlange theologische studie. De uitzonderingspositie zette steeds meer kwaad bloed bij andere bevolkingsgroepen.

Bezoek Obama

Premier Netanyahu won bij de parlementsverkiezingen van 22 januari 31 van de 120 zetels. De nieuwe coalitie heeft 68 zetels.

Volgende week wordt het nieuwe kabinet beëdigd. Dat is nog voor het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl