NOS NieuwsAangepast

'Steun Cyprus bittere noodzaak'

Minister Dijsselbloem van Financiën is ervan overtuigd dat Nederland het geld terugkrijgt dat het bijdraagt aan een EU-lening voor Cyprus. Dijsselbloem zei dit in een Kamerdebat gisteravond. De EU-lening aan Cyprus bedraagt 10 miljard euro, het Nederlandse aandeel daarin is 600 miljoen. Cyprus heeft het geld nodig om de enorme staatsschuld de baas te worden.

Volgens Dijsselbloem is EU-steun een bittere noodzaak, zowel voor Cyprus als voor de EU. Europa moet laten zien dat het zelf orde op zaken kan stellen, vindt hij. Als dit niet gebeurt, daalt het vertrouwen in de euro en de eurozone. Dat vertrouwen gaat volgens hem juist weer de goeie kant op. "Dat gaan we niet in de waagschaal stellen."

Aan de lening zijn strenge voorwaarden verbonden, vooral wat betreft het bestrijden van witwassen. De wet- en regelgeving van Cyprus moet hiervoor worden aangepast. "Wij gaan daar de vinger aan de pols houden," zei Dijsselbloem. Een van de consequenties is dat de financiële sector op Cyprus "een stuk kleiner" moet worden.

Onderpand

Dijsselbloem vindt het geen goed idee Cypriotische aardgasreserves in onderpand te nemen, voor het geval Cyprus de EU-lening niet kan terugbetalen. "Dat is te onzeker. Er vinden nog proefboringen plaats, dus we weten nog niet hoe groot de gasbel is."

Als er in de toekomst gasinkomsten zijn, moeten die worden aangewend om de staatsschuld en dus ook de EU-lening terug te betalen.

Nederlandse bijdrage

Het geld voor de Nederlandse bijdrage zit al in het EU-noodfonds. Het kost de Nederlandse regering geen extra geld. De Tweede Kamer heeft schoorvoetend met de steunoperatie voor Cyprus ingestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl