NOS NieuwsAangepast

Justitie wil vaker enkelband

Het ministerie van Justitie moet zo zwaar bezuinigen dat het overweegt om veroordeelden op grote schaal thuis hun straf te laten uitzitten. Mogelijk zullen daardoor 1600 veroordeelden een elektronische enkelband krijgen in plaats van celstraf, staat in vertrouwelijke stukken die Nieuwsuur in handen heeft. Tot nu toe krijgen alleen mensen met een voorwaardelijke celstraf een enkelband

Uit de stukken blijkt dat de bezuinigingen die staatssecretaris Teeven moet doorvoeren op het gevangeniswezen zijn opgelopen tot meer dan 250 miljoen euro. Vorig jaar bleek al dat het ministerie om de kosten te drukken een groot aantal gevangenissen wil sluiten.

Gevaarlijk

De vereniging voor rechters en officieren van justitie noemt de nieuwe plannen "gevaarlijk".

Nu is het zo dat veroordeelden die hun taakstraf niet uitvoeren of een boete niet betalen, alsnog naar de gevangenis moeten. Als die in de toekomst geen celstraf meer krijgen, maar met een enkelband naar huis mogen, dan is er geen stok meer achter de deur, zeggen de rechters.

Ze zijn bang dat veroordeelden dan onder hun straf uitkomen en dat rechters op termijn minder taakstraffen en boetes gaan opleggen.

Staatssecretaris Fred Teeven wil pas eind deze maand reageren. Hij heeft een "masterplan detentie" aangekondigd, om de bezuinigingen door te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl