NOS NieuwsAangepast

Bisschoppen: Franciscus dankbaar

De Nederlandse Bisschoppenconferentie zegt in een reactie (.pdf) paus Franciscus bij voorbaat dankbaar te zijn dat hij deze bijna onmenselijke taak op zich heeft genomen.

Volgens de bisschoppen staat de kerk aan het begin van de 21ste eeuw voor grote uitdagingen. Ze zijn ervan overtuigd dat Franciscus de juiste antwoorden op deze uitdagingen zal formuleren. Dat het conclaaf kort heeft geduurd, beschouwen de bisschoppen als een teken van eensgezindheid binnen het College van Kardinalen.

Kardinaal Simonis zei in Nieuwsuuur dat zijn eerste gedachte was "werkelijk wonderbaarlijk". Simonis kwam Bergoglio wel eens tegen op bijeenkomsten van kardinalen. "Ik heb altijd over hem gehoord dat hij buitengewoon intelligent is en zeer eenvoudig. Dat blijkt ook uit zijn optreden. Dat is de eenvoud zelf", zei Simonis.

Amerikaanse reactie

De kardinaal van New York, Timothy Dolan, die bij het conclaaf aanwezig was, reageerde namens de Amerikaanse bisschoppen. Volgens hem is de verkiezing van Bergoglio een mijlpaal in de geschiedenis van de katholieke kerk.

"Met vreugde in het hart, verklaren wij 'Ad Multos Annos!' (voor vele jaren)", schrijft Dolan in een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl