NOS NieuwsAangepast

Rutte feliciteert Franciscus

Na het verschijnen van de nieuwe paus op het centrale balkon van het Sint-Pietersplein komen de reacties op zijn verkiezing los. In Latijns-Amerika is verheugd gereageerd op de uitverkiezing van de Argentijnse kardinaal. In het communistische Cuba luidden de klokken om de verkiezing van Bergoglio te vieren.

De Argentijnse president Cristina Kirchner deelde een brief met de gelukswensen voor haar landgenoot via Twitter. Volgens haar heeft de paus een grote verantwoordelijkheid in het streven naar gerechtigheid, gelijkheid, broederschap en vrede. Kirchner vocht de afgelopen jaren publiekelijk enkele meningsverschillen uit met de aartsbisschop van Buenos Aires.

Premier Rutte heeft zijn felicitaties al overgebracht aan de nieuwe paus. Hij noemde het een bijzonder moment voor de katholieke kerk en gelovigen wereldwijd. Hij vindt het indrukwekkend hoe miljoenen katholieken het proces hebben gevolgd. "Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de Rooms-Katholieke Kerk speelt in het leven van veel mensen", zei Rutte in een reactie.

Wereldleiders

De Amerikaanse president Obama zegt dat de keuze voor een Latijns-Amerikaanse paus een teken is van de kracht en vitaliteit van een steeds belangrijker wordende regio. Hij noemde de nieuwe paus een kampioen van de armen en de meest kwetsbaren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel feliciteerde Franciscus vanuit Berlijn. Zij zei dat ze bijzonder blij is voor de Latijns-Amerikaanse katholieken dat een van hen nu aan het hoofd van de katholieke kerk staat. Gelovigen verwachten dat hij de weg wijst, zei Merkel. Ze wenste de nieuwe paus gezondheid en kracht.

Een belangrijke dag voor alle 1,2 miljard katholieken ter wereld, twitterde de Britse premier David Cameron.

Europese Unie

EU-president Herman van Rompuy en voorzitter José Manuel Barrose van de Europese Commissie hebben de Argentijnse paus vanavond namens de EU gefeliciteerd. Ze wensen de nieuwe paus 'een lang en gezegend pontificaat'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl