NOS NieuwsAangepast

Bergoglio: conservatief en sociaal

Jorge Mario Bergoglio werd op 17 december 1936 geboren in Buenos Aires, in een gezin van vijf kinderen. Zijn vader was een Italiaanse spoorwegwerker.

Al op jonge leeftijd studeerde hij aan het seminarie. In 1958 werd hij lid van de Jezuïetenorde, elf jaar later werd hij tot priester gewijd. In de jaren tachtig schreef hij enige tijd in Duitsland aan zijn proefschrift.

In 1992 werd Bergoglio door paus Johannes Paulus II benoemd tot hulpbisschop. Zes jaar later werd hij aartsbisschop van Buenos Aires, en in 2001 werd hij gecreëerd tot kardinaal.

Respect voor homoseksuelen

Hij staat bekend als een man met een eenvoudige levensstijl. Hij woont niet in het aartsbisschoppelijk paleis, maar in een appartement. Zijn dienstwagen laat hij staan, in plaats daarvan gebruikt hij het openbaar vervoer. Naar verluidt kookt hij regelmatig zelf.

De nieuwe paus is theologisch conservatief, maar wel sociaal betrokken. Zaken als abortus en euthanasie keurt hij af. Datzelfde geldt voor homoseksualiteit en het homohuwelijk, maar hij onderstreept wel het belang van respect voor homoseksuelen. Bergoglio heeft zich in de afgelopen jaren niet opvallend uitgesproken over actuele kwesties binnen de kerk of de samenleving.

Belangrijke kandidaat

De nieuwe paus maakte zich in eigen land hard voor de strijd tegen armoede. Geregeld gaat hij in het weekend naar de armste wijken van Buenos Aires om te praten met de priesters die daar werken. Ook heeft hij gezegd dat Argentijnse bestuurders te weinig doen om armoede tegen te gaan.

Een van zijn opvallendste daden verrichtte hij in 2001. Bergoglio bezocht toen een ziekenhuis, waar hij de voeten van twaalf aidspatiënten waste en kuste.

In zijn tienerjaren werd Bergoglio ziek. Door een infectie verloor hij toen een long. Bij de verkiezing van de vorige paus was Bergoglio al een belangrijke kandidaat. De nieuwe paus spreekt vloeiend Spaans, Duits en Italiaans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl