NOS NieuwsAangepast

Chizki Loonstein rijdt weer

De in de sneeuw gestrande Nederlander Chizki Loonstein in Noord-Frankrijk rijdt weer. Dat heeft hij even voor negenen gezegd bij 3FM.

"Ik ben zojuist door een paar vrachtwagenchauffeurs met wie ik de afgelopen 31 uur bevriend ben geraakt sneeuwvrij gemaakt. Toen is er wat ruimte gekomen. Er is vannacht één baan sneeuwvrij gemaakt. Over de vluchtstrook kunnen nu weer personenauto's rijden. Dus ik rij nu met 30, 40 kilometer per uur naar het noorden."

Loonstein stond al sinds maandagnacht vast op de A1, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Lille. Hij heeft er noodgedwongen twee nachten doorgebracht.

De stemming van Loonstein en de mensen om hem heen was gisteravond niet best, zei de Nederlander. "Sommigen zie je wanhopig huilen, want er is nog helemaal geen hulp geweest. De mensen hebben het koud en willen eten."

Capuchon

Zelf is Loonstein gaan lopen naar een benzinestation 5 kilometer verderop. Zijn benzine was op en hij kon zich niet meer warm houden. Met een liter of 12 brandstof hoopte hij de kou in de nacht uit zijn auto houden. Loonstein heeft geen deken bij zich; hij hoopte warm te blijven door zijn capuchon op te houden.

"Over de terugweg tegen de wind in bij min 7 graden heb ik 2 uur gedaan", zegt de gestrande automobilist. Behalve benzine heeft hij chocoladekoekjes en chips ingeslagen. "Er was bijna niets meer te koop." Loonstein schat dat er 400 tot 500 mensen rond het benzinestation waren.

Hij verbaasde zich er gisteravond over dat hulpverleners zich nog niet hadden laten zien. "De hele dag werd gezegd dat het leger en het Rode Kruis met helikopters onderweg waren met dekens en proviand, maar hier is nog niemand geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl