NOS NieuwsAangepast

'Kinderen bewust doelwit in Syrië'

In het conflict in Syrië zijn kinderen een bewust doelwit. Ze worden beschoten, gemarteld en verkracht. Dat staat in een rapport van hulporganisatie Save the Children, die de balans opmaakt van twee jaar oorlog.

Gewapende groepen zetten jonge jongens in als koerier, smokkelaar of levend schild, waardoor hun leven in gevaar is. Meisjes worden uitgehuwelijkt, met als argument dat ze zo worden beschermd tegen seksueel geweld.

Een op de drie kinderen is beschoten, geschopt of geslagen. Hun jeugd is ze afgenomen, staat in het rapport (.pdf).

'In de val'

Twee miljoen kinderen zitten in de val in het land en worden blootgesteld aan het bloedige conflict. Ze lopen grote kans op ondervoeding, ziektes en het oplopen van traumatische ervaringen, zoals de dood van ouders, broers en zusjes. Veel kinderen leven in de kou in schuren, stallen, parken of grotten en moeten hun behoefte op straat doen.

Doordat docenten zijn gevlucht en schoolgebouwen zijn verwoest, kunnen veel kinderen ook niet meer naar school.

Nachtwake

Duizenden kinderen zijn de grens over gevlucht om aan het geweld te ontkomen. In Syrië is een groot gebrek aan eerste levensbehoeften. Meer dan 4 miljoen mensen verkeren in nood, aldus Save the Children.

De organisatie roept alle partijen op hulpverleners onbeperkt toegang te verlenen tot de miljoenen mensen die slachtoffer zijn en om zo gauw mogelijk een eind te maken aan de gevechten. Regeringen wordt gevraagd om geld voor humanitaire hulp.

Om solidariteit te tonen met de kinderen in Syrië houdt Save the Children morgen een nachtwake in 21 landen. Het is dan twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak. Ook op de sociale media zal daar aandacht voor zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl