NOS NieuwsAangepast

Te veel zorg funest voor solidariteit

Het op solidariteit gebaseerde zorgstelsel is alleen houdbaar als enkel de echt noodzakelijke zorg wordt verleend. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Zorg in een advies (.pdf) aan staatssecretaris Van Rijn. Ongepast zorggebruik komt door patiënten die te veel zorg vragen of artsen die meer doen dan nodig is om extra inkomsten te genereren.

De raad stelt voor om het eigen risico af te schaffen en patiënten voortaan bij ieder bezoek een bedrag bij te laten betalen. Dat moet ertoe leiden dat mensen beter nadenken over de vraag of een doktersbezoek of behandeling echt nodig is. Verder moeten de salarissen van medisch specialisten en zorgbestuurders omlaag.

Ongezond leven

Niet alleen het gebruik van de zorg moet worden teruggedrongen, de raad spreekt ook nadrukkelijk mensen aan die ongezond leven. Mensen met een gezonde levensstijl moeten in aanmerking komen voor een lagere verzekeringspremie. Om korting op de premie te krijgen moeten ze jaarlijks onder meer een conditietest afleggen. De RVZ stelt ook voor om de accijnzen op tabak en alcohol te verhogen.

De raad vindt het daarnaast van cruciaal belang om inzicht te geven in de kosten van de zorg. Bij voorkeur vooraf, zeker waar het de eigen betalingen betreft.

Ethische vragen

In een tweede rapport (.pdf) dat eveneens vandaag gepresenteerd is schrijft het Centrum voor Ethiek en Gezondheid onder meer dat het wetenschappelijk niet afdoende bewezen is dat een ongezonde leefstijl wel tot hogere zorgkosten leidt. Ook zijn er ethische vragen bij het maken van onderscheid bij de premie voor de basisverzekering.

Zo is er de vraag of iemand met een ongezonde leefstijl die jong sterft aan bijvoorbeeld longkanker over zijn hele leven meer of minder zorgkosten maakt dan iemand die dankzij een gezonde leefstijl veel ouder wordt, AOW krijgt en de laatste jaren van zijn leven veel zorg nodig heeft.

Ook zijn er volgens het CEG ethische vragen bij het maken van onderscheid bij de premie voor de basisverzekering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl