NOS NieuwsAangepast

Paardenpaspoort fraudegevoelig

Het systeem om de veiligheid van paardenvlees te garanderen is niet helemaal waterdicht, blijkt uit een reportage in EenVandaag. Het paardenpaspoort is fraudegevoelig omdat niet altijd vermeld wordt welke medicijnen aan een paard worden toegediend.

Staatssecretaris Dijksma eist op grond van de uitzending dat dierenartsen hun administratie beter op orde krijgen. Ook vindt ze dat er een nieuw Europees registratiesysteem voor paarden moet komen, vergelijkbaar met het systeem dat voor runderen geldt.

Consumptie

Er zijn vooral problemen met de verstrekking van de pijnstiller phenylbutazone, kortweg 'bute' genoemd. Het middel wordt vaak gebruikt, maar zelden geregistreerd in het paardenpaspoort.

Paarden die dat middel hebben gekregen, worden gewoon geslacht voor de consumptie. In paardenvlees dat in Oss in beslag is genomen is het voor mensen schadelijke middel bute gevonden.

Gevaar

Phenylbutazone is bij regelmatige inname schadelijk voor mensen. Twee jaar geleden waarschuwden Amerikaanse onderzoekers al dat paardenvlees met dat middel een gevaar voor de volksgezondheid inhoudt.

Voorzitter Hellebrekers van de Vereniging van Dierenartsen reageert in de uitzending van EenVandaag. Hij erkent dat het gebruik van phenylbutazone nooit goed in kaart is gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl