NOS NieuwsAangepast

Benzine bijna op in sneeuw

De problemen met de sneeuw op de snelwegen in het noorden van Frankrijk zijn nog steeds niet opgelost. "Mijn benzine is op", zegt de Nederlander Chizki Loonstein, die sinds 01.00 uur stilstaat, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Lille.

Nu hij niet langer warm wordt gehouden door een draaiende motor, moet hij zijn auto straks verlaten. "Het vriest 7 graden en dat betekent dat het te gevaarlijk is om hier te blijven", zei Loonstein op Radio 1. Geregeld vertelt hij daar hoe het met hem gaat.

Telefoontjes

Zodra de restwarmte is verdwenen, zal hij aankloppen bij een van de stilstaande vrachtwagens. Al urenlang ziet hij de dichte gordijntjes van trucks om hem heen. "De chauffeurs liggen waarschijnlijk te rusten. Ik zal straks iemand wakker moeten maken om te vragen of ik erbij mag."

Gestrande reizigers "lopen hulpeloos" wat rondjes. "Sommigen laten hun auto in de steek en gaan te voet verder."

De afgelopen uren heeft de gestrande automobilist familie en vrienden aan de telefoon gehad. Ook nam hij contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ik heb gevraagd om een reddingsoperatie op touw te zetten voor Nederlanders van wie de veiligheid in het geding is. Maar ze gaven aan dat ze niet zo gauw weten wat ze op Frans grondgebied moeten ondernemen."

Voedsel en dekens

Buitenlandse Zaken heeft de Nederlander laten weten dat de Fransen met helikopters voedsel en dekens uitdelen. Maar Loonstein klinkt moedeloos als hij zegt dat hij al zestien uur "nog geen hond gezien".

Volgens de ANWB zijn hulpdiensten, waaronder het Rode Kruis, massaal in actie gekomen. "Het probleem is dat voor hem een file van 90 kilometer staat", zegt Arnoud Broekhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl