NOS NieuwsAangepast

Serviërs herdenken moord Djindjic

Door correspondent Joost van Egmond

Duizenden mensen in Servië hebben de moord herdacht op premier Zoran Djindjic, vandaag precies tien jaar geleden. Djindjic is voor hen degene die de hoop op integratie met West-Europa tot leven bracht.

De deelnemers aan de 'wandeling voor Zoran', dwars door het centrum van de hoofdstad Belgrado, droegen rozen mee om op het graf van de vermoorde premier te leggen. Op de plaats van de aanslag op 12 maart 2003 hielden zij een minuut stilte.

"Djindjic had een concrete visie op een Europees Servië. We hadden vertrouwen dat hij ons dichter bij West-Europa kon brengen", zegt Momcilo Radenkovic, een oudere man. "Dat verloren we na de moord. Alleen de hoop is nog over."

Hervormingen

Djindjic leidde Servië in de turbulente jaren na de val van het regime van Slobodan Milosevic. Hij zette tal van radicale hervormingen in en mikte op een EU-lidmaadschap in 2010. Na 2,5 jaar werd hij echter vermoord in opdracht van een maffiabende die hij probeerde op te rollen.

Sindsdien gaat de hervorming van Servië op alle fronten trager. Het land wacht nog steeds op het begin van de toetredingsonderhandelingen met de EU.

"Djindjic zette Servië in beweging als een raceauto", vat Danko Boroj het samen. "Van nul tot honderd in 2,5 jaar. Sindsdien hebben we helemaal niets meer opgelost. Van de gaten in de weg tot de kwestie Kosovo." Die afgescheiden provincie, die Servië niet erkent, is het hete hangijzer voor de toetreding tot de EU.

Hoop

Dragana Obradov draagt een groot boeket mee voor op Dindjic' graf. Op het lint een van de citaten die de premier kenmerkten: "Als we vandaag falen, hebben we dat alleen aan onszelf te wijten."

Ook zij is niet te spreken over de vooruitgang de afgelopen tien jaar, maar de tekst is niet wrang bedoeld. "Natuurlijk hebben we gefaald. Maar ik heb altijd hoop. Dat blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl