NOS NieuwsAangepast

PvdA senaat kritisch over woonplan

De PvdA in de Eerste Kamer is zeer kritisch over het plan van het kabinet om woningcorporaties een heffing op te leggen van 1,75 miljard euro. PvdA-woordvoerder Duivesteijn noemde dat voorstel ondoordacht.

Volgens hem is er te weinig zekerheid dat corporaties genoeg middelen overhouden om te investeren in de woningmarkt. Hij wil dat het kabinet "overtuigend aantoont" dat er ruimte blijft voor investeringen.

De PvdA in de senaat mist in het algemeen een echte visie van het kabinet op de woonmarkt. Vorige maand sloot minister Blok met een aantal oppositiepartijen een akkoord over maatregelen om de koop- en huurmarkt te veranderen.

Scheefwoners

Behalve de verhuurdersheffing staat ook in het akkoord dat de huren van zogenoemde scheefwoners worden verhoogd. De Eerste Kamer praat vandaag over dat laatste plan. De PvdA zal dat steunen en met die partij een meerderheid in de senaat.

In een reactie op de uitlatingen van Duivesteijn zegt D66-leider Pechtold dat de PvdA met vuur speelt. D66 is een van de partijen die vorige maand het woonakkoord met Blok sloten. Pechtold vindt de opmerkingen van Duivesteijn onverstandig en onbegrijpelijk. Volgens hem haalt de PvdA nu een substantieel deel uit het woonakkoord en "stort daardoor het bouwwerk in".

PvdA-leider Samsom benadrukt dat de PvdA in de Eerste Kamer het principe van de verhuurdersheffing steunt. "Duivesteijn maakt zich zorgen over de investeringen door corporaties en dat doen wij ook: er is nog veel werk te doen", aldus Samsom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl