NOS NieuwsAangepast

De Sixtijnse Kapel

Als pauselijke hofkapel is de Sixtijnse Kapel tijdens het conclaaf even het middelpunt van de katholieke wereld. Hier komen de kardinalen bijeen om hun pauskeuze te maken.

De kerk dankt zijn naam aan paus Sixtus IV, die de kapel inzegende op 15 augustus 1483. De kapel is beroemd om de fresco's van Michelangelo. Tussen 1508 en 1512 werkte hij aan de beschildering van het plafond. Liggend op zijn rug, op een zelfgebouwde steiger, werkte hij onder meer aan De Schepping van Adam.

Dag des Oordeels

Later, van 1536 tot 1541, werkt Michelangelo aan zijn beroemdste schildering, Het Laatste Oordeel op de muur achter het altaar van de kapel. Te zien is hoe Christus op de Dag des Oordeels de doden tot leven wekt en naar de hemel of de hel stuurt. Veel kunsthistorici gaan ervan uit dat Michelangelo zichzelf er ook tussen geschilderd heeft, als de heilige Bartholomeus.

Tussen 1980 en 1994 ondergingen de fresco's van Michelangelo de meest ingrijpende restauratie ooit. Ze waren door de eeuwen heen beschadigd geraakt na een lekkend dak en door verzakking van sommige muren. Ook waren de schilderingen donker geworden, door alle walm van kaarsen en wierook in de kapel. Toen de restauratie klaar was bleken de oorspronkelijke kleuren van de fresco's zo fel te zijn, dat critici spraken van een 'Benetton-Michelangelo.'

Weer bloot

Tijdens de restauratie is een deel van de figuren van zijn geschilderde lendendoeken ontdaan. Oorspronkelijk waren de figuren in Het Laatste Oordeel naakt. Maar in de loop van de 16de eeuw bepaalde de kerk dat er in religieuze kunst geen bloot meer te zien mocht zijn. Zoveel mogelijk geslachtsdelen werden bedekt. Tijdens de grote restauratie is dat deels teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl