NOS NieuwsAangepast

'N-Korea bereidt zich voor op oorlog'

Door correspondent Marieke de Vries

Noord-Korea bereidt zich voor op een oorlog. Dat zegt een Oost-Europese toerist, die net terug is van een reis door Noord-Korea. Tijdens zijn verblijf daar maakte hij mee hoe Noord-Korea reageerde op de opgelegde VN-sancties.

"De veiligheidsbeambte die ons de hele tijd vergezelde vertelde ons dat ze zich voorbereiden op een oorlog. Er werden oefeningen gestart en alle mannen waren in militair uniform. We zagen dat ze netten over de auto's en bussen spanden."

Raketlancering

Vlak na aankomst werd de Oost-Europeanen verteld dat Noord-Korea weer succesvol een raket had gelanceerd. Toen ze via de BBC daar meer over probeerden te achterhalen en niets konden vinden, gaf hun beveiliger toe dat het een leugen was geweest.

De toerist, die er na afloop van het gesprek met klem op aan dringt anoniem te willen blijven, zegt dat hij zich tijdens zijn reis bedreigd heeft gevoeld en zich niet op zijn gemak voelde door alle militairen in uniform op straat.

Evacuatie

Ook bij de grens tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de oplopende spanningen merkbaar. Een paar dagen geleden moest een groep toeristen geëvacueerd worden bij de JSA, de Joint Security Area, de plek waar de wapenstilstand in 1953 werd ondertekend en waar Noord- en Zuid-Koreaanse soldaten recht tegenover elkaar de gedemilitariseerde zone bewaken.

"Er ging een sirene en we moesten met de toeristen een veilige plek zoeken", zegt toeristengids Han. "Een soldaat vertelde ons dat er een teken was geweest dat Noord-Korea ons zou aanvallen."

Han omschrijft de dreigementen van de Noord-Korea aan Zuid-Korea als steeds groter en dreigender sinds ze de kernproef hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl