NOS NieuwsAangepast

Studenten balen van Bussemaker

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt de plannen van minister Bussemaker van Onderwijs "ondoordacht en onnodig". De minister wil dat studenten voortaan ook in het tweede of derde jaar een negatief bindend studieadvies kunnen krijgen. Dat betekent dat studenten die achterblijven in het uiterste geval naar huis kunnen worden gestuurd. Vanaf augustus moet een aantal onderwijsinstellingen hiermee gaan experimenteren.

De LSVb vindt dat de minister de focus teveel legt op het rendement van de opleidingen terwijl juist de kwaliteit omhoog moet. "Het is echt heel slecht voor de kwaliteit van het onderwijs", zegt Kai Heijneman, de voorzitter van de studentenvakbond. "Je krijgt straks echt wetenschappers die heel snel zijn opgeleid maar misschien niet kwalitatief het best".

Minder ondernemen

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is bang dat de maatregelen er voor zorgen dat studenten minder gaan ondernemen naast hun studie, als ze weten dat ze van de opleiding kunnen worden verwijderd. Het ISO roept instellingen en het kabinet op om er voor te zorgen dat studenten gestimuleerd worden om zich te ontwikkelen naast de studie.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is blij met de plannen van minister Bussemaker. De VSNU denkt dat de maatregel een belangrijke bijdrage levert aan het verbeteren van het studierendement. Ze benadrukken dat het niet bedoeld is om studenten te laten uitvallen of als extra selectiemiddel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl