NOS NieuwsAangepast

Shell schikt in chemieschandaal

Oliebedrijf Shell en het Duitse chemiebedrijf BASF hebben een voorlopige schikking getroffen met voormalig personeel van hun Braziliaanse chemiefabriek. Dat meldt Shell. Volgens de ex-werknemers zijn zij jarenlang blootgesteld aan schadelijke stoffen.

Shell houdt vol dat er geen relatie is tussen de gezondheid van deze mensen en hun werkzaamheden in de fabriek. Toch zijn Shell en BASF volgens de voorlopige schikking overeengekomen om de medische kosten van de oud-werknemers hun hele leven lang te blijven betalen.

Volgens persbureau Reuters betalen Shell en BASF maximaal 243 miljoen euro aan meer dan duizend oud-werknemers van de Pauliniafabriek. Shell wil de hoogte van dit bedrag niet bevestigen omdat details van de schikking nog besproken worden. Zestig mensen zouden volgens de Braziliaanse aanklagers zijn overleden door de blootstelling aan chemische stoffen.

Pesticides

Bij de Pauliniafabriek werden pesticides gemaakt. Shell was tot 1995 de eigenaar, daarna kwam de fabriek in handen van een Amerikaans bedrijf, waarna uiteindelijk in 2000 het Duitse BASF de eigenaar werd.

In juli vorig jaar werden Shell en BASF al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de oud-werknemers van 303 miljoen euro in een rechtszaak die in 2007 startte. Beide bedrijven gingen in hoger beroep, maar hebben in de tussentijd een voorlopige schikking bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl