NOS NieuwsAangepast

PvdA: kinderpardon weer verruimen

De PvdA wil het kinderpardon opnieuw verruimen. Door deze verandering kunnen enkele tientallen kinderen die tot nu toe niet onder de regeling vielen, toch van het pardon gebruikmaken.

Het gaat om minderjarige, doorgaans alleenstaande vluchtelingen die niet onder een Rijksregeling vielen en daardoor buiten buiten de afspraken bleven over het kinderpardon.

CDA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren steunen het voorstel, zodat er een meerderheid voor is in de Tweede Kamer. De Vereniging voor Nederlandse gemeenten had om de versoepeling gevraagd (pdf).

Kamerdebat

Het pardon voor gezinnen met kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, staat in het regeerakkoord. Over de voorwaarden is scherp onderhandeld door VVD en PvdA en de regeling is al eerder versoepeld.

Het kinderpardon is al van kracht sinds 1 februari, maar morgen debatteert de Tweede Kamer er pas over.

Leeftijdsrens

Enkele oppositiepartijen willen dat het pardon nog verder wordt verruimd, maar daar is geen meerderheid voor. De ChristenUnie en GroenLinks willen de leeftijdsgrens verruimen voor kinderen die net niet onder het generaal pardon vielen.

Ook willen ze kinderen toelaten als een ouder verdacht wordt van oorlogsmisdaden, maar daar niet voor is veroordeeld.

Bittere pil

Een woordvoerder van de VVD-fractie noemt het pardon een bittere pil. "Maar het staat in het regeerakkoord en wij zijn goed voor onze handtekening".

Staatssecretaris Teeven gaat ervan uit dat de PvdA zich houdt aan de gemaakte afspraken, zo laat hij weten in een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl