NOS NieuwsAangepast

Kroatië dichter bij toetreding EU

Kroatië en buurland Slovenië zijn het eens geworden over de afhandeling van een twintig jaar oud conflict over banktegoeden. Daarmee lijkt de laatste horde genomen voor de Kroatische toetreding tot de Europese Unie op 1 juli.

Slovenië is al lid van de EU en dreigde lange tijd de toetreding van Kroatië te blokkeren vanwege het conflict. Iedere lidstaat moet een toetredingsverdrag ratificeren voor een nieuw land lid kan worden, en Slovenië is daar nog niet aan begonnen.

Spaargeld verloren

Het conflict gaat over het faillissement van de Sloveense Ljubljanska Banka, een bank in het voormalige Joegoslavië. Zowel Slovenië als Kroatië was binnen dat land een deelrepubliek. Duizenden Kroaten verloren hun spaargeld toen de bank tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië kopje-onder ging. De nieuwe Sloveense staat compenseerde alleen Sloveense spaarders. Kroatië maakte zich sterk voor de gedupeerde Kroatische spaarders.

Kroatië heeft nu beloofd alle rechtszaken in het conflict stil te leggen en in ruil daarvoor begint Slovenië zo snel mogelijk aan ratificatie van het toetredingsverdrag.

Lopende conflicten

Brussel heeft opgelucht ademgehaald. EU-president Herman van Rompuy noemde het compromis een teken van volwassenheid en een voorbeeld voor de hele regio. Veel landen in voormalige Joegoslavië hebben nog lopende conflicten, vaak zijn de grenzen niet eens definitief bepaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl