NOS NieuwsAangepast

Japan herdenkt drievoudige ramp

In Japan is herdacht dat het land twee jaar geleden werd getroffen door een drievoudige ramp. Op 11 maart 2011 werd de noordoostkust van het land rond 14.45 uur getroffen door een zeer krachtige aardbeving. Daarop volgde een tsunami die leidde tot grote problemen in de kerncentrale van Fukushima.

Op veel plekken in Japan wordt vandaag stilgestaan bij de slachtoffers. Er zijn herdenkingsbijeenkomsten, er is een minuut stilte gehouden en de vlaggen hangen halfstok. In Tokio waren keizer Akihito en keizerin Michiko bij een herdenking aanwezig.

Doden

De aardbeving, met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, en de tsunami die erop volgde, kostten aan bijna 19.000 mensen het leven. Laaggelegen delen van Japan werden overspoeld door een enorme vloedgolf die bijna alle bebouwing verwoestte.

Door de aardbeving en de tsunami begaf het koelsysteem van de kerncentrale in Fukushima het. In drie van de reactoren ontstond een meltdown, waardoor grote hoeveelheden radioactiviteit vrijkwamen.

Wederopbouw

Twee jaar na de ramp is op veel plekken nog nauwelijks een begin gemaakt met de wederopbouw. Grote stukken land liggen nog braak. Rond de kerncentrale van Fukushima zal het vanwege de nucleaire vervuiling nog heel lang gaan duren voor er weer mensen kunnen wonen.

In een videoboodschap zei premier Abe dat de herstelwerkzaamheden worden opgevoerd. "Zolang de lente niet aanbreekt in het noordoosten, zal de lente niet in Japan aanbreken. Ik beloof dat ik nooit de zware last van elke dag zal vergeten en beloof dat de herstelwerkzaamheden in de regio worden versneld."

Gisteren demonstreerden in Tokio duizenden mensen voor het definitief stopzetten van de Japanse kerncentrales. Premier Abe is dat niet van plan. Hij wil dat de centrales na een aantal veiligheidscontroles weer worden opgestart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl