NOS NieuwsAangepast

Falklands stemmen over status

De Falklandeilanden gaan vandaag en morgen naar de stembus voor een referendum over de vraag of ze bij Groot-Brittannië willen blijven. De uitkomst is vooral bedoeld als politieke boodschap voor Argentinië, dat de eilandengroep claimt.

Er zijn zo'n 1650 stemgerechtigden op de eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan, bijna allemaal van Britse afkomst. Het staat al vast dat ze overweldigend voor behoud van de status quo zullen stemmen.

Toch wordt er alles aan gedaan om de kiezers naar de stembus te krijgen, zodat de Britse overheid kan zeggen dat de uitslag onbetwistbaar is. Ze worden met terreinwagens, boten en zelfs zeevliegtuigen opgehaald om te stemmen.

Overtuigen

Groot-Brittannië hoopt dat de uitslag van het referendum de VS zal overtuigen zijn neutrale positie op te geven. Washington erkent de facto de macht van Groot-Brittannië, maar doet geen uitspraak over de claims van Groot-Brittannië en Argentinië op de eilanden.

De twee landen vochten in 1982 een oorlog uit over de eilandengroep. Argentinië hield de eilanden enkele maanden bezet, totdat een Britse troepenmacht de Argentijnse troepen verjoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl