NOS NieuwsAangepast

Pers even welkom in Sixtijnse Kapel

Door correspondent Rop Zoutberg in Rome

Journalisten werden vandaag bij hoge uitzondering toegelaten in de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan, waar dinsdag het conclaaf van de kardinalen begint. Bij eerdere benoemingen van een nieuwe paus kregen verslaggevers geen toegang tot de wereldberoemde kapel.

115 kardinalen beginnen dinsdagmiddag met stemmen, waaruit uiteindelijk een nieuwe paus gekozen wordt. Verwacht wordt dat de verkiezing een aantal dagen gaat duren.

Gietijzeren kachels

De aandacht van journalisten ging vooral uit naar de twee gietijzeren kachels in de kapel. De kachel rechts (zie foto) is al sinds 1939 in gebruik is voor het verbranden van de stembriefjes van de kardinalen. In de linkerkachel wordt een chemische stof verbrand, waardoor de rook uit de schoorsteen van de kapel wit of zwart kleurt.

Het Vaticaan gebruikt de verkiezing van de opvolger van paus Benedictus XVI voor het neerzetten van een omvangrijk media-event. Voor het conclaaf zijn ruim vijfduizend journalisten geaccrediteerd. Die mochten overigens vandaag alleen foto's maken of filmen. Radio-opnames waren streng verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl