NOS NieuwsAangepast

Schoorsteen op Sixtijnse Kapel

De schoorsteen waar heel de wereld de komende tijd naar kijkt, staat op de Sixtijnse Kapel in Rome. Vanochtend werd het rookkanaal op het dak gehesen.

Het roestkleurige pijpje zal de komende tijd door duizenden gelovigen nauwlettend in de gaten worden gehouden. De rook die eruit komt, komt uit een kachel in de kapel waarin de stembriefjes van de kardinalen worden verbrand. Stijgt er witte rook op, dan is er een paus gekozen.

Tweederde stemmen

Er zal vier keer per dag worden gestemd. Er is een paus zodra er een kandidaat is met tweederde van de stemmen. Dat kan al snel zijn: de afgelopen eeuw duurde geen enkel conclaaf langer dan 5 dagen; Benedictus werd in 2005 binnen een dag gekozen.

In het verleden werden chemicaliën gebruikt om de rook een witte kleur te geven, maar dat leidde wel eens tot onduidelijkheid over de kleur van de rook. Om verwarring te voorkomen, wordt sinds de vorige pausverkiezing een tweede kachel gebruikt, waarvan de rook gegarandeerd wit is. Beide kachels zijn met een systeem van koperen buizen aangesloten op de schoorsteen.

Als er witte rook wordt gezien, zullen de klokken van de Sint-Pieter luiden. Kort daarna zal de nieuwe paus aan de wereld worden gepresenteerd vanaf het pauselijk balkon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl