NOS SchaatsenAangepast

Zege Groothuis, beker naar Nuis

Kjeld Nuis heeft voor het eerst in zijn carrière een wereldbeker veroverd.

Zijn derde plaats bij de wereldbekerfinale in Heerenveen was voldoende om de beker op de 1.000 meter in de wacht te slepen.

Het podium in Thialf was geheel oranje gekleurd. Stefan Groothuis, die vorige week in Erfurt al tweede werd achter de Amerikaan Brian Hansen, won in 1.08,91. Mark Tuitert snelde in 1.09,22 naar het zilver en Nuis kwam uit op 1.09,24.

Shani Davis, die bij winst voor de zesde keer de wereldbeker zou winnen, reed ook 1.09,24 maar was 0,009 langzamer dan Nuis.

Hein Otterspeer, die ook nog kans maakte op de wereldbeker, werd in 1.10,05 slechts tiende. Davis kon hem daardoor nog in het klassement van de tweede plaats verdringen.

Prijzen

Groothuis was al zeker van een startbewijs op de 1.000 meter bij de WK afstanden. Hij krijgt over twee weken in Rusland op die afstand gezelschap van Tuitert en Nuis.

"Ik ben blij dat ik het niveau weer heb om mee te rijden om de prijzen", aldus een opgetogen Groothuis, die een groot gedeelte van het seizoen miste door een virusinfectie. "Met deze tijd was ik sowieso al blij. Dat ik er ook nog mee win, is helemaal geweldig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl