NOS VoetbalAangepast

Speelronde 26: FC Twente-Vitesse

FC Twente weet waar het zondag in het thuisduel met Vitesse aan toe is. Verliezen de Tukkers nog meer grip op de bovenste plaatsen van de ranglijst of kan het tij worden gekeerd? Ook buiten Nederland staat de clubreputatie op het spel.

De ploeg uit Enschede kent tot nu toe een bedroevend slecht kalenderjaar 2013: van de zeven wedstrijden werden er vier gelijkgespeeld en drie verloren.

Twee clubs slechter dan Twente

Alleen Willem II (twee gelijk, vijf nederlagen) en het Spaanse Real Zaragoza (drie gelijk, zes nederlagen) kenden een slechtere start van het nieuwe jaar, kijkend naar de Engelse, Duitse, Spaanse, Italiaanse, Franse en Nederlandse competitie.

En dan krijgt Twente ook nog een ploeg in vorm op bezoek. Vitesse is momenteel de enige eredivisieclub die de laatste drie competitiewedstrijden in winst omzette. Bovendien scoren de Arnhemmers al een jaar lang (zeventien wedstrijden) in iedere uitwedstrijd. Dat is de beste reeks van alle eredivisieploegen.

Misschien kunnen de Tukkers hoop putten uit het feit dat van de laatste zes thuisduels met de Arnhemmers er vijf gewonnen werden en er eentje in een remise eindigde.

Bony

Vitesse bezit in Wilfried Bony een goalgetter van formaat. De Ivoriaan kan voor het eerst sinds oktober 2012 vijf eredivisieduels op rij tot scoren komen. Destijds noteerde hij een reeks van negen goals in zes wedstrijden.

Het bezoek van Vitesse betekent tevens de terugkeer in Enschede van Fred Rutten en Theo Janssen, die zondag terugkeert van een schorsing van drie duels. Beiden vierden diverse successen in het vuurrode shirt van Twente. Rutten is er ook trainer geweest en had in het seizoen 2007/2008 onder anderen Alfred Schreuder, de huidige interim-coach bij Twente, onder zijn hoede.

Overige statistieken

- Ajax is de enige ploeg in de eredivisie die niet verloor in de laatste vijf duels. - Als PEC Zwolle zondag ook wint bij Ajax, is het de tweede club die dit seizoen uit wint van Ajax en PSV. Vitesse slaagde daar al in. Het zou dan ook het eerste eredivisieseizoen ooit worden waarin twee clubs het uitduel met Ajax en PSV winnen. - FC Utrecht is bezig aan het beste seizoen in ruim dertig jaar. Utrecht staat nu op 42 punten. De laatste keer dat de club uit de Domstad zo veel punten had na 25 speelronden was in 1981/1982, toen er zelfs al 46 punten verzameld waren. Dat seizoen eindigde Utrecht als vijfde. - RKC Waalwijk bezorgde FC Utrecht zijn grootste nederlaag tot nu toe dit seizoen. In Waalwijk eindigde het duel in 4-0. - PSV staat op 80 doelpunten in 25 duels. De laatste keer dat de Eindhovenaren al tachtig doelpunten hadden gemaakt in de eerste 25 speelronden was ook onder Dick Advocaat: in 1995/1996, toen de teller al op 81 goals stond.

Programma speelronde 26:

Vrijdag, 20.00 uur: FC Groningen-NAC Breda

Zaterdag, 18.45 uur:sc Heerenveen - PSV19.45 uur:Willem II - VVV-VenloHeracles Almelo - NEC 20.45 uur:AZ - ADO Den Haag

Zondag, 12.30 uur:Roda JC Kerkrade - Feyenoord14.30 uur:Ajax - PEC Zwolle FC Utrecht - RKC Waalwijk16.30 uur:FC Twente - Vitesse

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl