NOS NieuwsAangepast

'Chávez is gewoon religie'

Door correspondent Dick Drayer in Caracas

Ruim twee miljoen mensen zijn de kist van Hugo Chávez al gepasseerd voordat het volk vandaag afscheid van hem neemt, samen met een groot aantal wereldleiders. Miljoenen mensen meer, zo is de verwachting, krijgen 7 dagen extra om hun geliefde leider nog eenmaal te kunnen zien.

De eerste dag na zijn overlijden op dinsdag leverde op de Paseo de los Próceres, het terrein van de militaire academie in Caracas emotionele beelden op. Een omstander legt uit dat Chávez meer is dan een president: "hij was een vader, een beschermheer en een vriend van het volk". Gevraagd naar de persoonlijke emotie bij de dood van hun leider, barstten vrouwen in tranen uit.

Dikke tranen

Maria, die in Caracas woont, heeft alles aan hem te danken. Dankzij haar president heeft ze nu een gratis huis, met gratis meubels en krijgt ze een klein pensioen, waar ze goed van rond kan komen. Terwijl ze praat over Chávez lopen er dikke tranen over haar wang en zoekt ze een zakdoek om haar snotterende neus te verbergen.

Een dag later is de sfeer in Caracas heel anders. Uiteraard is er het verdriet. Maar de miljoenen mensen die in de 10 kilometer lange rij geduldig wachten om nog een keer hun leider te kunnen zien, zijn strijdbaar geworden. De naam van vice-president Nicolás Maduro wordt gescandeerd. De meeste 'Chavista's' hebben een rotsvast vertrouwen in de opvolger van hun held.

Rode baret

Raúl, die helemaal uit het zuiden van het land is afgereisd naar Caracas, is gekleed in de stijl van zijn president: een trainingspak met de kleuren van de Venezolaanse vlag en een rode baret. Met zijn forse lijf lijkt hij zelfs wat op Chávez. Hij legt uit dat zijn president alleen maar aan de belangen van het volk denkt en dat het aanwijzen van Nicolás Maduro als opvolger, alleen daarom al een wijs besluit is: 'El Comandante' kan geen verkeerde beslissingen nemen.

Een Nederlandse zakenman, die vlak bij de baar van Chávez staat, zegt dat "Chávez gewoon religie" is. "De Chavista's zullen die religie doorzetten. Twijfelen aan Maduro is twijfelen aan Chávez. Dat gaat voorlopig niet gebeuren. Hoe eerder de verkiezingen, hoe groter zijn winst zal zijn; hij kan deze maand meevaren op de emotie en de verslagenheid van de dood van Hugo Chávez."

Zenuwen

Achter in de rij, kilometers verderop, worden sommige mensen zenuwachtig. Ze zijn bang dat ze niet meer vooraan komen voordat hun leider wordt begraven. Groot is de opluchting als Maduro voor de televisie verklaart dat er 7 dagen extra komen om afscheid van de president te kunnen nemen.

De opluchting wordt nog zichtbaarder als enkele Chavista's de camera's en microfoons zien van een aantal journalisten op straat. Spontaan heffen zij de leuze van de partij van Chavez aan. De leuze zal de komende maand tot aan de verkiezing overal te horen zijn: "Con Chávez y Maduro el pueblo está seguro", met Chávez en Maduro is het volk veilig.

Ook na zijn dood doet Chávez mee aan de verkiezingen en blijft hij voorlopig regeren over zijn graf heen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl