NOS NieuwsAangepast

VN-militairen wijken uit naar Israël

Acht VN-militairen zijn vanuit de Golanhoogten uitgeweken naar Israël. Ze waren volgens de Israëlische krant Haaretz bang om betrokken te raken bij de gevechten tussen de rebellen en het Syrische leger.

De acht behoren tot dezelfde VN-waarnemersmissie, waarvan afgelopen woensdag 21 Filipijnse militairen werden ontvoerd door de rebellen. Die zeiden een dag later dat de ontvoering een vergissing was en dat zij hun best zouden doen om de gijzelaars weer vrij te laten.

Maar dat is tot nu toe niet gebeurd. De rebellen willen eerst dat de Syrische troepen zich terugtrekken uit het gebied voordat zij de gijzelaars vrijlaten.

Menselijk schild

De rebellen zeggen ook dat ze de Filipijnse militairen gebruiken als menselijk schild tegen aanvallen van de Syrische troepen. Als ze de Filipijnse militairen loslaten zouden er bij aanvallen duizend doden kunnen vallen, aldus de rebellen.

De VN heeft sinds 1974 een waarnemersmissie op de Golanhoogten. Die werd ingesteld na de Jom Kippoeroorlog van 1973. In 1967 veroverde Israël de Golanhoogten op Syrië in de Zesdaagse Oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl