NOS NieuwsAangepast

China roept op tot rust rond Korea

China roept alle partijen rond het conflict met Noord-Korea op tot kalmte en terughoudendheid. "De partijen moeten niets doen wat tot meer spanningen leidt", zei een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vannacht zegde Noord-Korea het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea op als reactie op de extra sancties die de Verenigde Naties het land hebben opgelegd. De VN deed dat naar aanleiding van de raketproeven en kernproef die Noord-Korea onlangs hield.

Ook andere landen hebben gereageerd op het opzeggen van het verdrag. Noord-Korea zal verdwijnen als Pyongyang ons met kernwapens aanvalt, zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie.

'Zorgelijk'

Duitsland zegt dat de Europese Unie ook maatregelen overweegt tegen Noord-Korea, naast de sancties die de VN al heeft opgelegd. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei dat hij onder meer denkt aan handelsmaatregelen. Hij zal de kwestie maandag bespreken tijdens een overleg in Brussel. Westerwelle riep China op om zijn invloed aan te wenden om Noord-Korea in toom te houden.

De Nederlandse minister Timmermans noemde de ontwikkelingen rond Noord-Korea zorgelijk. Nederland steunt de verscherpte sancties van de VN.

De Verenigde Staten, de belangrijkste vijand van Noord-Korea, hebben nog niet gereageerd op de dreigende taal uit Pyongyang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl