NOS NieuwsAangepast

Groot wild weer welkom in Drenthe

Wilde zwijnen, edelherten en damherten zijn wat de provincie betreft weer welkom in Drenthe. Tot nu toe werden deze zoogdieren afgeschoten zodra ze de provinciegrens overstaken.

Volgens gedeputeerde Rein Munniksma lijkt dat beleid niet langer houdbaar zonder hele draconische maatregelen te nemen. De dieren zijn bijna niet tegen te houden.

Door de uitbreiding van de ecologische hoofdstructuur, die natuurgebieden in Nederland met elkaar verbindt, trekt steeds meer groot wild richting Drenthe.

Op peil

Ook vanuit Duitsland steekt wild, vooral wilde zwijnen, de grens over naar de provincie.

De provincie wil met de bevolking en de landbouw in gesprek gaan over de gevolgen van het toestaan van meer wild in Drenthe. Zo is landbouworganisatie LTO fel tegen, omdat de dieren schade aan de gewassen kunnen aanrichten en hiervoor geen goede compensatieregeling bestaat.

Ook moet het wildbeheer goed geregeld worden, zegt Munniksma. Dat betekent dat er wel gejaagd moet worden om de wildstand op peil te houden. Daarnaast verwacht hij dat de komst van edelherten, damherten en wilde zwijnen een meerwaarde zal geven aan de Drentse natuurgebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl