NOS NieuwsAangepast

Priesters kregen les over seks

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, was de katholieke geestelijkheid buitengewoon goed voorgelicht over seks. Dat schrijft René Bastiaanse in zijn boek 'Onkuisheid'.

Aankomend priesters kregen tussen 1900 en 1965 speciale lessen over seks waarin niets onbesproken bleef. Bastiaanse, tevens directeur van het Brabants Historisch Informatiecentrum, concludeert dat aan de hand van Latijnse lesboeken van het grootseminarie en de aantekeningen van bijna afgestudeerde priesterstudenten.

Biechtstoel

Alle standjes en technieken kwamen aan de orde in de lessen en ook perverse handelingen zoals seks met dieren en kinderen en necrofilie werden besproken. De priesters hadden deze kennis van 'tegennatuurlijke onkuisheid' nodig om in de biechtstoel te kunnen reageren op bekentenissen van 'zondaars'.

Bastiaanse besteedt in zijn boek ook aandacht aan seksueel misbruik in de katholieke kerk. Hij spreekt zich echter niet uit over een mogelijk verband tussen de uitgebreide sekslessen en het misbruik van met name minderjarige jongens door katholieke geestelijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl