NOS NieuwsAangepast

Hoge misbruikvergoeding vrouwen

Hoewel meer mannen slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in de katholieke kerk, krijgen relatief veel vrouwen de hoogste schadevergoeding uitgekeerd. Dat schrijft de Volkskrant.

De compensatiecommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK geeft zeven slachtoffers de maximale schadevergoeding van 100.000 euro. Onder hen zijn vijf vrouwen. Zij werden op jonge leeftijd in hun eigen huis misbruikt door priesters die door hun ouders als 'huisvriend' werden beschouwd.

Fysiek geweld

Volgens de voorzitter van de compensatiecommissie is het toeval dat relatief veel vrouwen de maximale compensatie krijgen. In de Volkskrant zegt hij dat niet gekeken wordt naar het geslacht van het slachtoffer maar dat wordt beoordeeld of er sprake is van uitzonderlijk misbruik.

Bij deze vrouwen was dat het geval. Door het jarenlange misbruik hebben ze ernstige psychische en fysieke problemen gekregen die hen het leiden van een 'normaal leven' vrijwel onmogelijk maakt.

Vorig jaar bepaalde de Tweede Kamer dat er aanvullend onderzoek moest worden gedaan naar seksueel en fysiek geweld tegen meisjes en vrouwen in de katholieke kerk. De resultaten van dat onderzoek worden maandag door de Commissie-Deetman gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl