NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden wisselen hypotheek

Tienduizenden mensen hebben de afgelopen maanden afscheid genomen van hun aflossingsvrije hypotheek. De grote banken zeggen dat veel mensen op het laatste moment ervoor gekozen hebben om daarvoor in de plaats een bankspaarhypotheek te nemen.

Per 1 april kan een aflossingsvrije hypotheek niet meer worden omgezet naar zo'n spaarhypotheek. De maatregel werd eind vorig jaar aangekondigd.

Om toch op het einde van de looptijd de hypotheek te kunnen aflossen, besloten tienduizenden mensen om hun aflossingsvrije hypotheek nog snel om te zetten.

Vooral mensen van wie het huis minder waard is geworden dan de hypotheekschuld, kunnen baat hebben bij een overstap.

Papierwerk

De meeste banken accepteren al geen aanvragen meer, omdat ze anders het papierwerk niet op tijd rond krijgen. Bij ABN Amro kunnen klanten tot vrijdag 17.00 uur een omzetting aanvragen.

ING zegt dat de afgelopen weken zo'n 70.000 mensen hebben gebeld met vragen over omzetting en dat 5000 mensen daadwerkelijk hun hypotheek hebben omgezet.

Andere banken noemen geen exacte aantallen, maar zeggen dat het aantal aanvragen zes keer hoger ligt dan in een normale periode. Bij elkaar gaat het zeker om tienduizenden hypotheken die in Nederland zijn overgezet, zeggen de banken.

Hypotheekadviseur De Hypotheker heeft het ook veel drukker gehad vanwege de aanvragen. "Alle verloven zijn ingetrokken", zegt een woordvoerder. Het bedrijf schat dat er nog altijd veel mensen zijn die wel willen omzetten, maar er simpelweg te laat mee zijn. Het bedrijf pleit voor een ruimere deadline, maar minister Blok voor Wonen heeft al eerder gezegd dat er geen uitstel meer volgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl