NOS NieuwsAangepast

Bulgaren, Roemenen in de wacht

Bulgarije en Roemenië treden voorlopig niet toe tot het Schengengebied. De Europese Unie heeft een besluit over toetreding tot eind dit jaar uitgesteld. Het gevolg is dat Bulgaren en Roemenen voorlopig nog door de douane moeten als ze een Schengenland bezoeken.

Het uitstel van het besluit komt niet als een verrassing. Duitsland dreigde met een veto om de toetreding van beide landen tot het Schengengebied te blokkeren. Ook Nederland en Oostenrijk vinden het te vroeg om Bulgaren en Roemenen ongecontroleerd toe te laten.

Corruptie

Volgens deze EU-landen wordt er Bulgarije en Roemenië te weinig gedaan om corruptie en georganiseerde misdaad te bestrijden. Ook zijn ze bang dat inwoners van andere landen via Bulgarije en Roemenië de Schengenzone binnenkomen.

Het is nu de bedoeling dat de toetreding in twee stappen wordt geregeld. In de eerste stap vervalt de grenscontrole bij havens en vliegvelden. De controles van grensovergangen op het land vervallen later.

Vrij verkeer

In het Schengengebied geldt een vrij verkeer van personen. Het wordt gevormd door 22 EU-landen, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl