NOS NieuwsAangepast

Gemeenten: weg met veelklagers

De Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) wil dat de wet wordt aangepast om notoire veelklagers te kunnen weren.

VGS-woordvoerder en gemeentesecretaris van Wijchen Jos van der Knaap zegt dat iedere gemeente in toenemende mate met deze "calculerende briefschrijvers" te maken heeft. Het beantwoorden van al die brieven en mails kost volgens de vereniging miljoenen euro's per jaar.

Serieus

Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om alle informatieverzoeken serieus te nemen. In sommige gemeenten zijn volgens de VGS tientallen veelklagers actief, die soms meerdere keren per dag een verzoek naar de gemeente sturen.

"Het is ieders recht om informatie op te vragen, maar op enig moment moet je ook kunnen zeggen: nu is het genoeg geweest", zegt Van der Knaap. Gemeenten kunnen mede door beroeps- en bezwaarprocedures jaren bezig zijn met verzoeken .

Hardheidsclausule

De VGS wil dat in de Wet Openbaarheid van Bestuur en de Algemene Wet Bestuursrecht een hardheidsclausule wordt opgenomen. Die moet gemeenten de mogelijkheid bieden om niet meer in te gaan op de verzoeken van veelklagers. Van der Knaap verwacht dat de Tweede Kamer begrip heeft voor het verzoek.

Maandag werd bekend dat de gemeente Dordrecht naar de rechter stapt vanwege een veelklager. Een huisjesmelker die al langer in de clinch ligt met de gemeente stuurde alleen al in de afgelopen twee maanden bijna 400 brieven. De kosten voor het beantwoorden van al die informatieverzoeken bedragen volgens de gemeente inmiddels zo'n vier ton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl