Meer migranten uit EU-landen
De afgelopen jaren is het aantal migranten in Nederland uit EU-landen fors gestegen. Volgens cijfers van het CBS waren er in 2012 bijna 600.000 EU-migranten in ons land, 153.000 meer dan in 2007.
Van die 153.000 komt het grootste deel uit de nieuwe EU-landen, zoals Polen, Roemenië en Bulgarije. Ook het aantal migranten uit Griekenland, Italië, Spanje en Portugal nam fors toe. Ten opzichte van 2007 vestigden zich 37 procent meer Grieken in Nederland.
Minister Asscher heeft de gegevens naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze zijn gebaseerd op de Migrantenmonitor, die het CBS op verzoek van het kabinet heeft gemaakt. Het is de eerste keer dat er cijfers over mensen uit de hele EU worden gepubliceerd.
Werk en uitkering
Het CBS heeft ook gekeken hoeveel van de migranten werken. Van de mensen uit de tien nieuwe EU-landen is dat zo'n 73 procent, uit de zuidelijke landen zo'n 51 procent en uit de overige landen, zoals België, Duitsland en Frankrijk 52 procent.
Het aantal WW- en bijstandsuitkeringen aan mensen uit een EU-land is de afgelopen vijf jaar licht gestegen. Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen waren er juist iets minder.
Asscher benadrukt dat vrij verkeer van werknemers een van de pijlers is van de EU en dat arbeidsmigranten uit andere EU-landen een positieve bijdrage leveren aan de economie. Maar er zijn ook problemen, schrijft hij. Het kabinet vraagt advies aan de SER over de rol en bijdrage van migranten aan de Nederlandse economie in de toekomst. Na de zomer organiseert de minister samen met een aantal gemeenten een top over dit onderwerp.