NOS NieuwsAangepast

VN-waarnemers gegijzeld in Syrië

In Syrië houden gewapende opstandelingen een groep VN-waarnemers vast. De Verenigde Naties zeggen dat twintig medewerkers in het zuiden van Syrië, vlak bij de grens met Israël, worden vastgehouden.

Op YouTube is een filmpje verschenen waarop volgens het Britse persbureau Reuters een man bij twee witte wagens met VN-opdruk is te zien. Hij zegt deel uit te maken van een martelarenbrigade die strijdt tegen het regime van president Assad. In de voertuigen zijn drie mensen te zien met blauwe helmen op en kogelwerende vesten aan.

De man op het filmpje zegt dat de VN-medewerkers pas worden vrijgelaten als het regeringsleger zich heeft teruggetrokken uit het dorpje Jamla.

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad is in spoedzitting bijeen gekomen en heeft de gijzeling krachtig veroordeeld. De raad eist de onmiddellijke vrijlating van de blauwhelmen.

Naar de martelarenbrigade wordt onderzoek gedaan door Human Rights Watch vanwege mogelijke executies. Op een filmpje op internet is te zien hoe gevangengenomen Syrische militairen worden geëxecuteerd, waarschijnlijk door leden van de brigade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl