Britten sturen materieel naar Syrië

Groot-Brittannië stuurt onder meer gepantserde voertuigen naar de opstandelingen in Syrië. Oppositieleden kunnen die gebruiken om zich veilig te verplaatsen. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague is de stap noodzakelijk om "levens te redden".

De Britten zullen ook ander materieel leveren. Dat kan niet gebruikt worden om mee te vechten, maar is vooral bedoeld om de rebellen te ondersteunen. Het hele pakket heeft een waarde van 13 miljoen pond (15 miljoen euro).

Chemische wapens

Londen stuurt communicatieapparatuur, beschermende kleding en spullen om de uitbraak van ziektes te voorkomen. Ook wordt de opstandelingen geleerd hoe ze veroverde gebieden kunnen beveiligen en krijgen ze hulp bij het opwekken van elektriciteit en het opzetten van watervoorzieningen. Daarnaast wordt apparatuur gestuurd die kan aantonen of het regime van president Assad chemische wapens gebruikt.

Hague noemde de Britse hulp een "noodzakelijk, proportioneel en legaal" antwoord op het extreme menselijke lijden in het land. Volgens hem zijn de pogingen om een diplomatieke oplossing van het conflict te bewerkstelligen uitgelopen op een "rampzalige mislukking". Vooral Rusland ligt dwars in de VN-Veiligheidsraad.

Geen militaire interventie

De Britse minister vindt dat de EU klaar moet staan om verdere stappen te nemen. Hij zei er meteen bij dat geen enkel westers land een militaire interventie wil. Het gaat er volgens Hague vooral om hoe de oppositie zo goed mogelijk te ondersteunen.

Vorige week maakt de VS bekend voor het eerst rechtstreeks geld (45 miljoen euro) beschikbaar te stellen aan de Syrische oppositie. Dat mogen de opstandelingen gebruiken voor niet-militaire zaken als voedsel en geneesmiddelen.

Vluchtelingen

Volgens de laatste cijfers zijn ongeveer 1 miljoen Syriërs naar het buitenland gevlucht voor het geweld, onder meer naar Turkije, Irak, Egypte, Jordanië en Libanon. 70.000 mensen zijn omgekomen tijdens de burgeroorlog tussen het regime van Assad en de oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl