NOS NieuwsAangepast

EU bekijkt miljoenensteun PSV

De Europese Commissie onderzoekt de financiële steun die voetbalclub PSV heeft gekregen van de gemeente Eindhoven. Mogelijk voldeed de hulp niet aan de voorwaarden voor overheidssteun.

In 2011 kocht Eindhoven grond van PSV. De gemeente betaalde daar 48,4 miljoen euro voor. De grond werd vervolgens verhuurd aan de club.

PSV zegt in een reactie dat de club niet verrast is door het onderzoek. De clubleiding ziet het met veel vertrouwen tegemoet en zal alle gevraagde medewerking verlenen. PSV benadrukt dat het elk jaar een marktconform bedrag betaalt aan erfpacht.

Andere clubs

Ook vier andere clubs worden onder de loep genomen. Het gaat om steun aan NEC, MVV, Willem II en FC Den Bosch.

In 2010 kocht Nijmegen voor NEC een claim af van 2,2 miljoen euro. Maastricht schold een schuld kwijt die MVV had van 1,7 miljoen euro. Daarnaast kocht de gemeente het stadion van de club voor 1,85 miljoen. Den Bosch kocht het trainingscomplex van FC Den Bosch voor 1,4 miljoen en zette een streep door een schuld van 1,7 miljoen euro.

Willem II werd door de gemeente Tilburg geholpen toen de gemeente de huur van het stadion verlaagde met terugwerkende kracht. Volgens de Europese Commissie scheelde dat voor Willem II 2,4 miljoen euro.

Klachten

Eurocommissaris Almunia van Mededinging zegt dat voetbalclubs op hun eigen benen moeten staan. "De clubs moeten goed geleid worden en niet om hulp vragen bij de belastingbetaler."

Brussel startte het onderzoek na klachten van burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl